✂️RESEPI KUIH GUNTING✂️
✂️BAHAN A (blender)
- 4 biji bawang besar
- 2 genggam udang kering
- 3sb jintan kasar
- 3sb jintan putih
- 1kg tepung gandum
- 4sb marjerin pelangi dipanaskan (boleh lebihkan jika nak lembut sedikit)
- 1sb garam halus
- 2 genggam daun kari
- 2 genggam daun sup
- 2sb cili kering kisar
- air secukupnya
🧅CARA-CARA-
- Masukkan marjerin yang dipanaskan ke dalam tepung gandum, gaulkan. Masukkan bahan A, gaul rata.
- Masukkan garam, daun sup, daun kari, cili kisar. Gaul lagi masukkan air sedikit demi sedikit sehingga jadi doh.
- Canaikan doh, kalau suka yang nipis boleh canai nipis-nipis.
- Masak atas pan sekejap sahaja, untuk memudahkan kita gunting nanti.
- Sedia untuk digunting, ikut suka nak gunting macam mana
- Goreng dalam minyak yang panas bersama dengan daun kari. Goreng sehingga keemasan.
- Tapis dan sejukkan, simpan dalam bekas kedap udara.
Sharing dari sahabat di dalam group Cikgu Irdanie.
No comments:
Post a Comment